Luis Lazarus, singurul europarlamentar român care a votat împotriva ajutorului de 1,9 miliarde de euro acordat Republicii Moldova

Date:

Europarlamentarul S.O.S. România, Luis Lazarus, a votat marți împotriva pachetului de ajutor economic în valoare de 1,9 miliarde de euro destinat Republicii Moldova. Acest sprijin financiar reprezintă cel mai mare ajutor acordat Chișinăului de la obținerea independenței.

Potrivit eurodeputatului Siegfried Mureșan, votul din Parlamentul European a fost clar: 499 de eurodeputați au susținut Facilitatea pentru Republica Moldova, 177 s-au opus, iar 44 s-au abținut. Luis Lazarus a fost singurul europarlamentar român care a votat împotrivă.

„Votul istoric de astăzi, cu o majoritate clară, arată că suntem uniți la nivelul Parlamentului European în a sprijini și mai mult Republica Moldova în următoarea perioadă”, a declarat Siegfried Mureșan. Acesta a subliniat că sprijinul UE este rezultatul eforturilor autorităților proeuropene de la Chișinău și al cetățenilor moldoveni, care au ales direcția europeană a țării.

Siegfried Mureșan

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a salutat decizia UE: „Pentru prima dată ne mișcăm într-o direcție pozitivă (…) și acest lucru se întâmplă în ciuda războiului de la frontieră”, a afirmat acesta, citat de NewsMaker.

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean

Fondurile alocate urmează să fie accesibile începând din luna aprilie, fiind destinate susținerii reformelor economice și sociale, consolidării rezilienței statului și accelerării procesului de integrare europeană.

„Scopul acestor fonduri este de a sprijini Moldova prin granturi și împrumuturi cu dobândă redusă, pentru a face față provocărilor economice și impactului războiului din Ucraina. În același timp, ele vor contribui la consolidarea rezistenței Republicii Moldova la atacurile hibride și la ingerințele rusești”, a transmis Comisia Europeană.

Din suma totală, 520 de milioane de euro vor fi acordate sub formă de granturi, restul fiind împrumuturi cu dobândă redusă și termene extinse de rambursare. Aproximativ 20% din fondurile nerambursabile vor fi utilizate pentru modernizarea instituțiilor moldovenești, dezvoltarea guvernanței digitale, instruirea funcționarilor publici și reforme în justiție.

Acordul urmează să fie aprobat de Consiliul European, iar fondurile vor deveni disponibile după publicarea deciziei în Jurnalul Oficial al UE.

„Acești bani sunt la dispoziția Moldovei. Depinde de autoritățile de la Chișinău cum îi vor folosi. Guvernul va trebui să prezinte Comisiei Europene un plan de creștere economică, indicând cum dorește să utilizeze fondurile și ce reforme vrea să implementeze. După aprobare, primele fonduri vor fi alocate în aprilie, iar apoi plățile se vor face de două ori pe an”, a explicat Siegfried Mureșan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related