La Strasbourg, europarlamentarii au cerut din nou Comisiei Europene să confiște activele bancare rusești înghețate ca urmare a sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Fondurile ar urma să fie utilizate atât pentru sprijinirea efortului de apărare al Ucrainei, cât și pentru reconstrucția țării devastate de război.

Fără a se pronunța direct în favoarea acestei măsuri, comisarul european Christophe Hansen a subliniat că sancțiunile împotriva Rusiei au început cu înghețarea activelor și că, în prezent, profiturile rezultate din acestea sunt folosite pentru sprijinirea Ucrainei.
„Și în trecut s-au făcut apeluri pentru confiscarea acestor active bancare. Discutăm acest lucru cu statele membre și partenerii noștri internaționali, iar Comisia este deschisă să analizeze orice opțiune juridică și financiară viabilă pentru a menține presiunea asupra Rusiei până când va opri războiul de agresiune”, a declarat Hansen.

Printre susținătorii măsurii se numără și europarlamentarul Dan Barna, membru al grupului Renew Europe, care consideră că această decizie ar transmite un mesaj ferm.
„Folosirea activelor rusești va transmite și un mesaj clar: ‘agresiunea nu poate rămâne nepedepsită în Europa. Acesta este un continent al egalității și statului de drept’”, a afirmat Barna.

În schimb, au existat și voci care s-au opus acestei măsuri, considerând-o o expropriere fără precedent. Eurodeputatul spaniol Alvise Pérez, din grupul neafiliaților, a criticat dur propunerea.
„A expropria oamenii doar pentru că sunt ruși este un circ, iar eu nu vreau să dau mai multă putere birocraților de la Comisia Europeană, care nu au fost aleși de nimeni, dar care iau decizii pentru viețile tuturor. Lor nu le pasă de ucraineni, ci doar de profitul marilor companii”, a declarat Pérez, conform romania-actualitati.ro.

Discuțiile privind confiscarea activelor rusești rămân în continuare deschise, în timp ce statele membre și instituțiile europene caută soluții pentru a menține presiunea asupra Kremlinului.