Dan Barna: „Ori investim în apărare, ori ne dăm bătuţi şi învăţăm ruseşte”

Date:

Uniunea Europeană se află într-un moment-cheie în ceea ce privește securitatea continentală, iar România trebuie să-și asume un rol activ în noua arhitectură geopolitică, avertizează europarlamentarul Dan Barna, vicepreşedinte Renew Europe. Într-un interviu acordat Ziarului Financiar, acesta atrage atenția că viitorul României depinde de capacitatea de a înțelege și a accepta acest nou context.

„O dată ce americanii şi-au trădat parteneriatul cu Europa, România nu are nicio variantă în care să nu pice în sfera Rusiei, exceptând solidaritatea cu nucleul european, în jurul Franţei şi Marii Britanii. Ori ne apărăm şi investim în industria de apărare, ori ne dăm bătuţi şi învăţăm ruseşte”, a declarat Barna.

Potrivit acestuia, asumarea responsabilității pentru propria securitate și atragerea de fonduri europene în domeniul apărării sunt esențiale pentru consolidarea unui profil strategic regional. Europarlamentarul susține că planuri precum ReArm Europe pot aduce beneficii substanțiale, cu condiția ca autoritățile de la București să dea dovadă de voință politică.

„Dacă înţelegem că supravieţuirea noastră politică proeuropeană ţine de acceptarea noului rol care ne revine, putem să fim acolo, dacă ne asumăm asta. Crucial este să existe voinţă politică, cum la PNRR nu a existat. Pe zona de reconstrucţie a Ucrainei, prezenţa noastră este ultradiscretă. Nu putem continua pe logica în care alocăm banii doar pentru proiecte sociale şi creşterea nivelului de trai. Trebuie să direcţionăm resurse către apărare”, a explicat fostul lider USR.

Barna atrage atenţia şi asupra vulnerabilităţilor din trecut în privinţa investiţiilor militare, punctând că lipsa unei strategii clare a dus la întârzieri şi eşecuri notabile.

„Multe investiţii din apărare au întârziat nepermis sau au fost anulate din cauza unei lipse de strategii asumate la nivel înalt. Pentru a nu supăra pe nimeni, nu am luat deciziile strategice care trebuiau. În noua realitate, trebuie să învăţăm să ne apărăm singuri grădina şi livada”, a completat el.

În ceea ce privește relația cu Statele Unite, Barna consideră că redobândirea statutului de partener strategic presupune un efort diplomatic major, mai ales în contextul actualei crize de încredere generate de deteriorarea democrației interne.

„Situaţia vizelor către SUA a fost generată de criza democratică din ţara noastră de după anularea alegerilor. Este rolul viitorului preşedinte să rezolve această problemă, dacă va avea o politică externă activă şi responsabilă. Nu este vorba să ne luăm la bătaie cu americanii, ci să găsim o variantă de coabitare. Speranţa că relaţiile dintre UE şi SUA vor reveni după finalul mandatului Trump este deşartă. Reconstrucţia relaţiilor va dura zeci de ani”, a conchis Dan Barna.

În opinia europarlamentarului, România poate deveni un actor esențial în flancul estic al Europei, însă acest lucru depinde exclusiv de capacitatea clasei politice de a privi dincolo de interesul electoral imediat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related

Nicu Ștefănuță: „Urmează negocieri dificile pentru Bugetul UE 2026. Nu putem sacrifica valorile europene pe altarul austerității”

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE), avertizează că...

Romanian Special Envoys Spotted at Mar-a-Lago — Former Minister Among Them

Two special envoys from Romania, Dragoș Sprînceană and former...