Vicepreședinta executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale, competențe și locuri de muncă de calitate, Roxana Mînzatu, a tras un semnal de alarmă privind efectele inteligenței artificiale asupra pieței muncii europene. Într-o intervenție la emisiunea Be EU, oficialul a subliniat că „noua generație va fi cea mai afectată”, iar muncitorii nu trebuie lăsați în urmă în procesul accelerat de digitalizare.
„Ce facem cu inteligența artificială? Este un instrument? Este un asistent? Poate să ne fie șef?”, a întrebat Mînzatu retoric, atrăgând atenția că impactul acestei tehnologii nu se rezumă doar la eficiență și productivitate. „Este disruptivă această evoluție asupra umanității, dar este ca un factor al mediului înconjurător. Nu putem să-l ignorăm”, a punctat vicepreședinta Comisie Europene.
Oficialul european a precizat că există discuții avansate la nivelul Uniunii privind reglementarea utilizării inteligenței artificiale în mediul profesional, fără a sufoca inițiativa privată. Totuși, accentul trebuie pus pe protejarea calității muncii și a relației dintre angajați și angajatori.
„Avem discuții la nivel european ca pe de o parte să nu împovărăm companiile cu noi reglementări (…), dar pe de altă parte să ne păstrăm acest model social european, în care omul este în centrul procesului. Dacă un algoritm are capacitatea să recruteze, evalueze, concedieze sau monitorizeze un angajat, trebuie să reacționăm cu un set de reguli”, a declarat Mînzatu.
Ea a avertizat că ritmul transformărilor aduse de digitalizare este fără precedent și că răspunsurile birocratice nu pot ține pasul. „Trebuie să avem grijă, pentru că impactul inteligenței artificiale nu are un ritm comparabil cu nicio altă transformare din istoria recentă”, a spus oficialul european.
În final, Mînzatu a subliniat importanța implicării tuturor actorilor – instituții, companii, parteneri sociali și tânăra generație – în conturarea unui cadru de reglementare echilibrat: „Este o temă importantă. Lăsăm un răspuns deschis, dar ne dorim reguli clare privind relația dintre inteligența artificială și lucrătorul uman.”