Comisia Europeană vrea să reducă dependenţa de Asia pentru medicamente esenţiale

Date:

Bruxelles – Comisia Europeană a propus un nou regulament menit să asigure disponibilitatea medicamentelor esenţiale în Uniunea Europeană, reducând astfel dependenţa de Asia pentru antibiotice şi alte tratamente critice. Prin acest act, Executivul comunitar doreşte să stimuleze producţia farmaceutică în Europa şi să diversifice lanţurile de aprovizionare, astfel încât pacienţii europeni să aibă acces rapid la tratamentele necesare.

„Penuria de medicamente şi dependenţele structurale din lanţurile noastre de aprovizionare cu produse farmaceutice pun în pericol sănătatea europenilor… Prin sprijinirea producţiei şi crearea de stimulente de piaţă, acest act va completa reforma noastră farmaceutică şi va contribui la construirea unor lanţuri de aprovizionare mai reziliente pentru medicamentele esenţiale în Europa, a declarat comisarul european pentru Sănătate şi Siguranţa Alimentară, Oliver Varhelyi.

Oliver Varhelyi

Noua legislaţie vine pe fondul unor crize recente care au scos la iveală vulnerabilităţile lanţului de aprovizionare, precum pandemia de COVID-19 şi tensiunile geopolitice. Deficitele de medicamente au devenit o problemă majoră pentru multe state membre, punând în pericol vieţile pacienţilor şi crescând presiunea asupra sistemelor de sănătate.

Actul privind medicamentele critice propune o serie de măsuri concrete, printre care:

  • Crearea unor proiecte strategice pentru dezvoltarea şi modernizarea producţiei de medicamente esenţiale în UE;
  • Oferirea unui acces mai uşor la finanţare pentru companiile farmaceutice europene;
  • Stimularea achiziţiilor publice colaborative între statele membre pentru a evita disparităţile de aprovizionare;
  • Diversificarea surselor de materii prime şi reducerea dependenţei de furnizori unici.

Potrivit Executivului comunitar, peste 80% din ingredientele active utilizate în antibioticele comercializate în Europa provin din Asia, în special din China. Această situaţie a dus la o vulnerabilitate majoră, afectând disponibilitatea unor medicamente esenţiale. De aceea, noul act legislativ îndeamnă statele membre să evite acordarea contractelor pentru medicamente generice exclusiv pe baza celui mai mic preţ, o practică ce a favorizat importurile din Asia în detrimentul producătorilor europeni.

Deşi Comisia Europeană a propus în urmă cu doi ani o revizuire amplă a legislaţiei farmaceutice pentru a consolida lanţurile de aprovizionare, aceste propuneri nu au fost încă adoptate oficial. Noul regulament ar putea accelera procesul şi oferi o soluţie concretă pentru ca UE să devină mai autonomă în domeniul farmaceutic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related

Nicu Ștefănuță: „Urmează negocieri dificile pentru Bugetul UE 2026. Nu putem sacrifica valorile europene pe altarul austerității”

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE), avertizează că...

Romanian Special Envoys Spotted at Mar-a-Lago — Former Minister Among Them

Two special envoys from Romania, Dragoș Sprînceană and former...