Europarlamentarul PNL Daniel Buda a transmis un comunicat ferm prin care respinge categoric orice implicare în ancheta declanșată de autoritățile belgiene privind presupusele plăți ilegale efectuate de compania chineză Huawei către mai mulți eurodeputați. Acesta subliniază că nu a avut niciun contact cu reprezentanți ai Huawei sau ai statului chinez și că nu a beneficiat de niciun avantaj material.
„Nu m-am întâlnit niciodată cu vreun reprezentant, autoritate sau lobbyist din China și nici cu reprezentanți ai companiilor Huawei — nici personal și nici prin intermediul vreunui membru al echipei mele de asistență”, a declarat Daniel Buda.
Reacția sa vine în contextul în care numele său apare alături de cel al eurodeputaților Cristian Bușoi și Tudor Ciuhodaru într-o investigație derulată de procurorii belgieni, care suspectează că Huawei ar fi plătit câte 1.500 de euro fiecărui semnatar al unei scrisori deschise din 2021, prin care erau susținute interesele companiei chineze.
„Resping categoric orice tentativă de a mă asocia sau implica în vreun fel de legătură cu semnarea acestei scrisori. Am aflat despre acest subiect din presă, unde numele meu a fost defăimat în mod nejustificat prin asocierea cu fapte sau interese care sunt complet străine”, a afirmat Buda.
Acesta a explicat că scrisoarea semnată de el nu menționează nicio companie sau țară, ci vizează dezvoltarea internetului de mare viteză în zonele rurale, în sprijinul fermierilor afectați de lipsa digitalizării. Documentul ar fi fost susținut și de alți membri ai Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.
„Nu am avut niciun moment cunoștință că în spatele acestor scrisori ar putea exista vreo acțiune ilegală. Nu am fost contactat de nicio autoritate belgiană și nu sunt vizat de ancheta în curs”, a subliniat liberalul.
Daniel Buda a concluzionat că are încredere deplină în autoritățile belgiene și își va continua activitatea „cu deplină transparență”.
Ancheta procurorilor belgieni a fost dezvăluită de publicația Politico, care citează documente judiciare ce sugerează că Huawei ar fi încercat să influențeze deciziile europene prin intermediul unor plăți către parlamentari.