Europa, dependentă de armamentul american: două treimi din importurile de arme ale țărilor NATO provin din SUA

Date:

Aproape două treimi din armele achiziționate de statele europene membre NATO în ultimii cinci ani au fost produse în Statele Unite, evidențiind o dependență semnificativă a continentului de industria militară americană. Conform unui studiu al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm (SIPRI), citat de Financial Times, importurile europene de armament s-au dublat între 2020 și 2024 comparativ cu perioada 2015-2019, în principal ca reacție la invazia rusă asupra Ucrainei.

SUA au furnizat 64% dintre armele importate de țările NATO din Europa, o creștere de 12% față de perioada precedentă. Mathew George, directorul Programului de Transferuri de Arme al SIPRI, subliniază că, deși au existat numeroase apeluri pentru consolidarea industriei europene de apărare, statele europene au continuat să apeleze la furnizori americani, conform Financial Times.

Această situație pune în dificultate planurile liderilor europeni de a reduce dependența de Statele Unite, mai ales în contextul în care fostul președinte Donald Trump a cerut insistent ca Europa să-și asume o mai mare responsabilitate pentru propria securitate.

Reacția UE: investiții de 150 de miliarde de euro în apărare

Îngrijorările legate de o posibilă reducere a sprijinului american în cazul revenirii lui Trump la Casa Albă au determinat Uniunea Europeană să accelereze inițiativele de finanțare a apărării. Săptămâna trecută, liderii celor 27 de state membre ale UE au aprobat un nou instrument financiar care oferă împrumuturi de 150 de miliarde de euro pentru cheltuieli militare.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că aceste fonduri ar trebui utilizate pentru a stimula producția de armament în Europa și pentru a reduce dependența de furnizorii non-europeni. „Este foarte important ca aceste resurse să fie direcționate către cercetare, dezvoltare și locuri de muncă bine plătite în Europa”, a subliniat von der Leyen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related

Nicu Ștefănuță: „Urmează negocieri dificile pentru Bugetul UE 2026. Nu putem sacrifica valorile europene pe altarul austerității”

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE), avertizează că...

Romanian Special Envoys Spotted at Mar-a-Lago — Former Minister Among Them

Two special envoys from Romania, Dragoș Sprînceană and former...