Europa nu crede în „lacrimile” suveraniștilor cu privire la candidatura lui Georgescu

Date:

La fel ca alerta cu bombă de pe aeroportul din Strasbourg, a fost încercarea suveraniștilor din Parlamentul European de a aduce în dezbaterea europeană situația respingerii candidaturii lui Călin Georgescu. Instituțiile europene sprijină deciziile autorităților române în ciuda oricăror interferențe.

Atitudinea gravă a europarlamentarului Gheorghe Piperea (AUR), care contrasta cu cămașa lui primăvăratică cu floricele roșii, albastre și galbene, anunța că ceva rău se va întâmpla. Luni dimineața, pe Aeroportul Otopeni, politicianul le explica jurnaliștilor, care așteptau cursa Tarom spre Strasbourg, cât de gravă este decizia BEC privind invalidarea candidaturii lui Călin Georgescu:

„Mă întreb ce atitudine va avea mai ales administrația Trump, mai ales la ce înseamnă acum America și de asemenea ce atitudine va avea UE față de rezultatul alegerilor, pentru că este foarte probabil ca cineva mai puternic și mai atent decât noi, care vede pădurea și nu se concentrează pe arbori, va putea să spună că acestea nu sunt niște alegeri legitime și, în consecință, cel ce va ieși președinte nu este chiar credibil, nu e chiar legitim”.

Gheorghe Piperea

La tonul grav al suveranistului a contribuit și mesajul lui Elon Musk, care, între planurile de a concedia cât mai mulți angajați din administrația americană și strategia de a ajunge pe Marte, a găsit timp de a se preocupa de soarta democrației din România:

„BREAKING: România i-a INTERZIS lui Călin Georgescu să candideze la președinție. El a câștigat primul tur de scrutin înainte să fie anulat. Acum el conduce din nou în sondaje. Așa că acum pur și simplu i-au interzis să candideze. Apropo, acest lucru se întâmplă într-o țară din UE”, a scris acesta pe rețeaua X. „E o nebunie”, a exclamat Musk.

elon musk

Atât Piperea, cât și Musk păreau să știe că ceva rău se va întâmpla. Și s-a întâmplat. În jurul orei 11, după aterizarea avionului care aducea europarlamentari români la Strasbourg, pilotul a anunțat că aerogara franceză este vizată de o alertă cu bombă. Pasagerii au fost nevoiți să aștepte circa 30 de minute în avion. A fost o alertă falsă.

Câteva ore mai târziu, două grupuri politice suveraniste au încercat să „deturneze” agenda sesiunii din Strasbourg a Parlamentului European cu o dezbatere privind situația din România, după ce Biroul Electoral Central a respins duminică înregistrarea candidaturii lui Călin Georgescu.

Bomba suveraniștilor

Prima propunere de schimbare a agendei a aparținut lui Gheorghe Piperea, reprezentantul grupului Conservatorilor și Reformiștilor Europeni (ECR). Piperea a susținut că „sistemul nostru judiciar este acum o armă politică, iar birocrația UE, girând acest sistem, pune în pericol credibilitatea și reziliența democrației”.

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță, a replicat dur în plen și a cerut respingerea propunerii, afirmând că ar submina principiul legalității. Ștefănuță a reamintit că președintele AUR a afirmat că membrii BEC „trebuie jupuiți în piața publică”.

Nicu Ștefănuță europarlamentar

Propunerea a fost respinsă cu 309 voturi „împotrivă”, 110 „pentru” și nouă abțineri. Un alt grup suveranist, ESN, a depus o propunere similară, respinsă de asemenea cu 317 voturi „împotrivă”.

Toate grupurile proeuropene – PPE, Socialiștii, Renew și Verzii – au votat împotriva acestor propuneri. „Sunt tentative de manipulare. Dezbaterea nu va avea loc. România este stat de drept și nu avem nevoie de prietenii rușilor din PE să pună acest lucru la îndoială”, a precizat eurodeputatul PNL Siegfried Mureșan.

Siegfried Mureșan

Culisele dezbaterilor din Parlamentul European

Victor Negrescu (PSD), vicepreședinte al Parlamentului European, a explicat că „de fiecare dată când Musk ne critică, liderii europeni ne sprijină”.

Negrescu a adăugat că cele două grupuri suveraniste nici măcar nu s-au coordonat să depună o singură solicitare. „80% din Parlamentul European a votat împotriva acestor propuneri, pentru că ele conțineau minciuni”.

Bernard Guetta, eurodeputat Renew Europe, a spus: „Era clar că nu doreau să dezbată situația politică, ci să manipuleze”.

Siegfried Mureșan a confirmat că „Comisia Europeană nu a cerut explicații” României, iar influența unor oficiali americani este suspectă. „Cetățenii români trebuie să fie vigilenți și să nu se lase manipulați”, a concluzionat el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related

Nicu Ștefănuță: „Urmează negocieri dificile pentru Bugetul UE 2026. Nu putem sacrifica valorile europene pe altarul austerității”

Vicepreședintele Parlamentului European, Nicu Ștefănuță (Grupul Verzilor/ALE), avertizează că...

Romanian Special Envoys Spotted at Mar-a-Lago — Former Minister Among Them

Two special envoys from Romania, Dragoș Sprînceană and former...