Lovitură pentru Trump: Canada ar vrea să adere la UE. Ce spun liderii europeni: „Suntem onorați”

Date:

Uniunea Europeană a reacționat la rezultatele unui sondaj care arată interesul crescând al canadienilor pentru o eventuală aderare la blocul comunitar, subliniind însă că acest lucru nu este posibil din punct de vedere juridic.

Sondajul, realizat de Abacus la sfârșitul lunii februarie, indică faptul că 44% dintre canadieni susțin ideea aderării țării lor la UE, în timp ce 34% se opun. O întrebare mai amplă privind sprijinul general pentru Uniune a obținut un nivel și mai ridicat de aprobare, de 46%, potrivit Politico.

Bruxelles: „Apreciem sprijinul, dar aderarea nu este posibilă”

Reprezentanții UE au primit cu entuziasm rezultatele sondajului, văzând în acestea un semn al influenței și atractivității Uniunii.

„Suntem onorați de aceste rezultate, care reflectă aprecierea cetățenilor canadieni pentru valorile și modelul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al președintelui Comisiei Europene, Paula Pinho. Aceasta a reiterat însă că Uniunea Europeană nu poate lua în considerare o cerere de aderare din partea Canadei, deoarece articolul 49 din Tratatul UE permite doar statelor europene să solicite acest statut.

Sondajul relevă și o schimbare de percepție în Canada în ceea ce privește raportarea la marile puteri. Astfel, 68% dintre canadieni au o opinie pozitivă despre Uniunea Europeană, comparativ cu doar 34% în cazul Statelor Unite. Mai mult, mulți dintre ei cred că UE va deveni principalul aliat global al Canadei în următorii ani, detronând astfel influența SUA.

Canada vrea o coordonare mai strânsă cu UE

În contextul acestor evoluții, Ottawa pare tot mai interesată să își aprofundeze relațiile cu Bruxelles-ul, mai ales în domeniul comercial. Ministrul canadian de Externe al Canadei, Melanie Joly, a anunțat că unul dintre obiectivele sale va fi alinierea cu UE în ceea ce privește tarifele de represalii impuse de Washington.

„În fiecare întâlnire, voi ridica problema tarifelor, pentru a coordona răspunsul nostru cu europenii și pentru a exercita presiune asupra americanilor”, a declarat Joly.

Ministrul canadian de Externe al Canadei, Melanie Joly
Foto: REUTERS/Evelyn Hockstein

Această evoluție reprezintă o nouă provocare pentru administrația Biden, dar și un semnal clar că influența SUA asupra aliatului său nord-american s-ar putea eroda în favoarea Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related

Victor Negrescu cere sprijin prioritar pentru România și statele de la granița UE în domeniul apărării europene

Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și eurodeputat român,...

De la șantierele din Belgia în România: Inovație în topografie și cadastru prin fonduri europene

Mihnea-Alexandru Badiu, un tânăr inginer geodez originar din Buzău,...