Europarlamentarul PNL Mircea Hava atrage atenția asupra necesității unei Europe mai prevăzătoare și mai bine organizate în fața crizelor multiple care afectează continentul. „Ultimii ani ne-au dat o lecție pe care trebuie să o învățăm, aceea e că ‘paza bună trece primejdia rea’”, a declarat acesta, subliniind impactul cumulativ al pandemiei de Covid-19, al războiului din Ucraina și al crizei de securitate în desfășurare.
Potrivit lui Hava, multe dintre dificultățile recente ar fi putut fi evitate printr-o abordare proactivă. „Nu cred că mai merge să ne culcăm pe o ureche și să credem că lucrurile bune pică din cer în timp ce noi stăm cu mâinile încrucișate”, a punctat europarlamentarul.
O veste pozitivă, menționează Hava, este lansarea, în această săptămână, a „Strategiei Uniunii Europene de pregătire” de către Comisia Europeană. Documentul va viza consolidarea mecanismelor de protecție la nivelul întregii Uniuni, fie că este vorba despre securitate militară sau despre reacția în fața dezastrelor naturale.
Hava subliniază că cetățenii europeni cer acțiuni concrete, iar datele celui mai recent Eurobarometru confirmă această direcție: „74% dintre europeni – și 70% dintre români – consideră că țara lor beneficiază de pe urma apartenenței la UE, în timp ce peste 60% își doresc ca Parlamentul European să aibă un rol mai important”.
Printre principalele preocupări identificate de respondenți se numără apărarea și securitatea (36% la nivelul UE, 31% în România), competitivitatea (35%), dar și siguranța alimentară și agricultura, indicate de 32% dintre români ca priorități.
„Suntem majoritar de acord, de la cetățeni la decidenți, că acțiunea comună, umăr la umăr, a statelor din UE ne garantează siguranță, prosperitate și securitate. 89% dintre cetățenii Uniunii și 75% dintre români consideră că unitatea statelor membre ale UE reprezintă o prioritate”, mai afirmă Hava.
În concluzie, europarlamentarul PNL, membru al grupului PPE, susține necesitatea consolidării mecanismelor de funcționare ale Uniunii Europene, dezvoltarea unei strategii comune de securitate și oferirea unor răspunsuri clare la provocările economice și de competitivitate. Acestea sunt, în opinia sa, așteptări legitime ale cetățenilor europeni.