Parchetul European investighează finanțarea unui proiect rutier din Vaslui, legat de afaceristul care i-a dat mită lui Dumitru Buzatu

Date:

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, a deschis o anchetă privind frauda cu fonduri europene în cadrul unui proiect de modernizare a unui drum din județul Vaslui, executat de firma afaceristului Emil Savin. Acesta este același om de afaceri care i-a dat lui Dumitru Buzatu, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui, o geantă cu 1,25 milioane de lei, bani considerați mită pentru contracte publice.

Investigația vizează un contract semnat în 2017, care inițial prevedea cheltuieli neprevăzute de 3,9 milioane de lei, dar care au fost majorate ulterior la peste 65 de milioane de lei. Acuzațiile includ prezentarea de documente false sau inexacte pentru obținerea ilegală de fonduri europene, iar ancheta a fost declanșată în urma denunțului făcut de Dumitru Buzatu în timp ce era arestat preventiv.

Anchetă extinsă și solicitări de documente

Parchetul European a cerut Consiliului Județean Vaslui să transmită toate documentele legate de finanțarea proiectului POR 2014-2020, axa Bârlad – Laza – Codăești. Solicitarea a fost făcută pe 19 februarie 2024, iar actualul președinte al CJ Vaslui, Ciprian Trifan, a confirmat că documentele au fost deja transmise.

Procurorii europeni investighează modificările financiare operate în contract, inclusiv creșterea repetată a valorii manoperei și a cheltuielilor neeligibile, invocând motive precum pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina. În iunie 2023, cu două luni înainte de a fi prins în flagrant de DNA, Dumitru Buzatu a cerut consilierilor județeni contractarea unui împrumut de 7,5 milioane de lei pentru acoperirea costurilor suplimentare ale proiectului.

Implicațiile lui Emil Savin și istoricul contractelor publice

Omul de afaceri Emil Savin, patronul firmei Soragmin, a declarat pentru HotNews că este la curent cu ancheta Parchetului European, dar susține că aceasta ar viza aspecte legate de asigurarea proiectului, și nu fraudele financiare. Afirmațiile sale însă nu coincid cu precizările oficiale ale Parchetului European, care a confirmat că urmărirea penală este in rem, adică vizează faptele, nu persoane anume.

În trecut, firmele controlate de Emil Savin au derulat zeci de contracte cu bani publici. Una dintre companiile sale, Transmir SRL, a fost vizată într-o anchetă a DNA, fiind acuzată că a fraudat fonduri europene pentru modernizarea unui alt drum din Vaslui, cu un prejudiciu estimat la peste un milion de lei. Deși firma a fost investigată, Savin nu a fost pus sub acuzare, ancheta vizând un fost director al companiei.

Ce urmează?

Dacă ancheta Parchetului European confirmă fraudele din proiectul drumului strategic din Vaslui, există riscul ca fondurile europene alocate să fie retrase, iar județul să fie obligat să returneze integral sumele primite. Termenul final de finalizare a lucrărilor este decembrie 2026, însă două dintre loturile aflate în execuția firmei Soragmin nu au fost încă recepționate, fiind în faza de remediere a deficiențelor.

Ancheta ar putea să scoată la iveală alte posibile nereguli în gestionarea fondurilor europene, iar dacă faptele vor fi dovedite, cei responsabili ar putea fi trași la răspundere pentru fraudă cu consecințe deosebit de grave.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Share post:

Subscribe

spot_imgspot_img

Popular

Poate îți place
Related