Un nou scandal zguduie Parlamentul European, după ce documente secrete obținute de Politico au scos la iveală o rețea de corupție care ar fi permis Qatarului, Marocului și Mauritaniei să își asigure influența politică la nivelul legislativului european. Conform investigației, cele trei state ar fi cheltuit în jur de 4 milioane de euro pentru a influența decizii-cheie și pentru a bloca rezoluții critice.
Personajele-cheie: Panzeri și Giorgi, arhitecții manipulării
În centrul acestei operațiuni de corupție se află fostul europarlamentar Pier Antonio Panzeri și asistentul său, Francesco Giorgi. Cei doi sunt acuzați că au facilitat ingerințele externe în procesul legislativ european, manipulând rezoluții parlamentare și favorizând interesele sponsorilor lor din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Potrivit documentelor analizate de Politico, Giorgi s-ar fi lăudat cu „neutralizarea” a șase rezoluții critice la adresa Qatarului, între iunie 2021 și noiembrie 2022. Totodată, ancheta arată că cei implicați au exploatat lipsa de cunoștințe a unor funcționari europeni despre mecanismele democratice ale UE, pentru a manipula deciziile în favoarea sponsorilor lor, conform Politico.
Impactul asupra UE: decizii influențate și interese cumpărate
Printre cele mai grave implicații ale acestui caz se numără:
- Blocarea unor rezoluții care condamnau încălcările drepturilor omului în Qatar.
- Facilitarea unui acord de călătorie fără viză între Doha și UE.
- Recrutarea unei rețele de europarlamentari și asistenți, denumiți „soldați”, care ar fi acționat în interesul statelor ce finanțau această schemă.
Ancheta dezvăluie că membrii acestei rețele ar fi fost recompensați cu sume semnificative, iar unii ar fi primit peste 300 de contracte plătite pentru a-și îndeplini rolul în influențarea procesului legislativ european.
Arestări și consecințe
În prezent, Patru eurodeputați, inclusiv Panzeri și Giorgi, au fost reținuți sub acuzațiile de corupție, spălare de bani și apartenență la o organizație criminală. Deși Giorgi și Panzeri și-au recunoscut vinovăția, alți suspecți, printre care și eurodeputata Eva Kaili, partenera lui Giorgi, neagă orice implicare.
Acest caz, cunoscut sub numele de „Dosarele Qatargate”, ridică semne de întrebare cu privire la eficiența mecanismelor de control din cadrul Parlamentului European și la gradul de influență pe care statele terțe îl pot avea asupra instituțiilor UE.
În urma acestor dezvăluiri, este de așteptat ca normele de transparență și supraveghere din Parlamentul European să fie reevaluate, pentru a preveni pe viitor astfel de ingerințe în procesul democratic.