Uniunea Europeană accelerează procesul de tranziție către mobilitatea verde, impunând statelor membre, inclusiv României, măsuri concrete pentru reducerea emisiilor de carbon. Un nou plan de acțiune anunțat de Comisia Europeană sprijină industria auto în această transformare, punând accent pe producția de baterii, dezvoltarea tehnologiilor autonome și flexibilitatea în îndeplinirea obiectivelor de CO₂.
Industria auto, în plină schimbare
Comisarul european pentru transport durabil și turism, Apostolos Tzitzikostas, a anunțat că Bruxelles-ul va implementa cinci inițiative pentru a ajuta producătorii auto, afectați de creșterea costurilor energetice și problemele din lanțul de aprovizionare. Sectorul auto reprezintă 7% din PIB-ul Uniunii Europene și asigură locuri de muncă pentru aproximativ 14 milioane de persoane.
Pentru a reduce dependența Europei de importurile de materii prime, Comisia Europeană va investi 1,8 miliarde de euro în crearea unui lanț de aprovizionare sigur pentru bateriile destinate mașinilor electrice. Aceasta este una dintre provocările majore ale industriei auto în contextul eliminării treptate a motoarelor termice.
Investiții masive în producția de baterii și infrastructură
„Vom promova producția internă pentru a evita dependențele strategice, în special pentru baterii”, a declarat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene. În acest sens, Bruxelles-ul a alocat un miliard de euro pentru dezvoltarea vehiculelor electrice dotate cu tehnologii avansate, inclusiv inteligență artificială. În plus, 570 de milioane de euro vor fi direcționate către extinderea rețelei de stații de încărcare.
Comisia își menține obiectivele pentru reducerea emisiilor, impunând standarde clare pentru 2025, 2030 și 2035. Astfel, din 2035, pe piață vor putea fi produse doar mașini cu emisii zero.
Flexibilitate pentru producători
În urma solicitărilor venite din partea industriei auto, Bruxelles-ul oferă o perioadă de tranziție mai lungă pentru atingerea obiectivelor de conformitate. În loc de un an, producătorii vor avea trei ani pentru a respecta limitele de emisii, ceea ce le va permite să compenseze eventualele întârzieri.
Concurența globală pune presiune pe producătorii europeni
Planul de acțiune vine și ca răspuns la provocările economice generate de competiția cu China și amenințările Statelor Unite, care iau în calcul impunerea unor tarife comerciale de 25% pentru vehiculele europene. Comisia Europeană promite măsuri de protecție împotriva subvențiilor externe care distorsionează piața și susținerea producătorilor locali prin acorduri comerciale avantajoase.
Această strategie va influența direct și România, unde industria auto joacă un rol esențial în economie. Pe termen lung, autoritățile naționale vor trebui să implementeze politici de susținere pentru tranziția la mobilitatea electrică, iar șoferii vor resimți treptat schimbările impuse de Bruxelles.