Uniunea Europeană va urmări cu strictețe felul în care Republica Moldova va valorifica pachetul de sprijin financiar în valoare de 1,9 miliarde de euro, aprobat recent. Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat într-un interviu acordat IPN că instituțiile europene competente vor avea un rol activ în monitorizarea fondurilor, asigurându-se că acestea sunt cheltuite corect și transparent.
„Uniunea Europeană va monitoriza modul în care va fi valorificat ajutorul de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova”, a afirmat Mureșan pentru IPN, subliniind că există obligația ca autoritățile de la Chișinău să ofere informații clare despre beneficiarii finali și despre felul în care vor fi implementate reformele și investițiile.
În cazul în care nu vor fi respectate angajamentele asumate, Uniunea Europeană poate decide suspendarea plăților. „Dacă există întârzieri sau lucruri neîndeplinite la acele reforme, atunci Comisia Europeană va fi nevoită să blocheze unele plăți, sper că nu se va ajunge la acest lucru, dar regulile sunt foarte clare”, a avertizat europarlamentarul.
Plățile vor fi efectuate semestrial, în două tranșe anuale, iar valoarea fiecăreia va depinde de proiectele incluse în planul depus de autorități și de ritmul reformelor. „Acest lucru va fi stabilit după ce autoritățile de la Chișinău depun planul. Deci, ele vor fi cam în același ordin de mărime, dar depinde și de investițiile care se vor implementa în fiecare semestru și de reformele care se vor implementa”, a explicat Mureșan.
Inițial, pachetul de sprijin a fost estimat la 1,8 miliarde de euro, dar în urma negocierilor suma a crescut la 1,9 miliarde. A fost majorată și prefinanțarea care urmează să fie acordată rapid Moldovei, pentru a permite începerea cât mai curând a investițiilor.
„Am vrut ca Republica Moldova să primească un sprijin cât mai cuprinzător, cât mai rapid și creșterea acestei prefinanțări este cea mai bună modalitate. Am crescut de la 7% la 18 %, adică de la 115 la 315 milioane de euro”, a precizat oficialul european.
Autoritățile moldovene trebuie să prezinte un plan detaliat privind absorbția fondurilor, investițiile propuse și reformele asumate. Potrivit europarlamentarului, prefinanțarea ar putea începe chiar din luna mai.
În ceea ce privește structura ajutorului, aproximativ 20% reprezintă fonduri nerambursabile, în timp ce restul sunt împrumuturi pe termen lung, cu dobânzi extrem de scăzute. „Avem o pondere de aproximativ 20% fonduri nerambursabile, bani pe care Republica Moldova nu va trebui să îi întoarcă niciodată Uniunii Europene și restul sunt credite, sunt fonduri rambursabile, bani pe care Republica Moldova îi va întoarce, însă pe o durată extrem de lungă, în următorii zeci de ani, și la o rată a dobânzii foarte mică”, a încheiat Mureșan.